Április hónap témája; Idősödő cica páciensek menedzsmentje

🐈 Nagyon sokunk szívében külön helyet foglalnak el idősödő szeretteink, legyen szó emberi hozzátartozónkról, vagy háziállatunkról egyaránt. Szeretünk az idősebb cicákról gondoskodni, akár állatorvosként, asszisztensként, vagy otthon gazdiként is, sőt állatorvosként gyakran ők a kedvenc pácienseink.

🐈‍⬛ Mikortól számítanak ezek a kis-kedvencek “időskorúnak” ? Alapvetően a 8 év felett tekintjük őket annak, de bizonyos fajtáknál már korábban is azok.

🐈 2021- es irányelvi útmutatások külön hangsúlyozzák, hogy a gazdik bevonása az idős macska értékelésébe kulcsfontosságú, és befolyásolja a állatorvosi vizsgálatok értelmezését, hiszen nagyon fontos nem csak az egyéni diagnózisra, hanem az öregedési folyamatra is alaposan ránézni.

🐈‍⬛ Az otthoni tényezőkkel kapcsolatban az alábbiakra nagyon fontos figyelmet szánni ;

1./ Környezet: Hogyan épül fel a macska otthona; milyen más emberek/háziállatok osztoznak a téren; az idő, amit a macska a szabadban tölt (szabadon barangolás/ pórázon/ kültéri kifutóban), etetési rutin és az etetőállomások helye(i), alvási testhelyzet, alomdobozok száma, típusa és helye.

2/ Táplálkozási szokások: használt termékek, elfogyasztott mennyiség (kalóriabevitel); adott kiegészítők és/vagy gyógyszerek, preventív szerek; rágási szokások, becsült vízfelvétel.

3./ Ürítési szokások: Vizelési és bélsár ürítési helyek, gyakoriság és mennyiség, bármilyen hirtelen fellépő szokatlan viselkedés.

4./ Tevékenységi szokások: Ápolás- tisztálkodás szokásai, hangok és interakciók más állatokkal/emberekkel, alvási szokások, válasz vizuális jelzésekre és hangokra; ugráló és játszó viselkedés.

🐈 Hogyan épül fel az idősebb cicusok fizikális vizsgálata?

A macskáknak az a veleszületett képessége, hogy elrejtse a betegségeket, sokkal fontosabbá teszi a rendszeres fizikális vizsgálatot az idős betegeinknél, de különösen az öregedő macskákat óvatosan kell kezelni. Ha előre tudjuk, hogy egy vizsgálat fájdalmas lehet/ lesz, a megfelelő a fájdalomcsillapítás és szorongásoldók használata a rendelőbe érkezés előtt kifejezetten ajánlott.

Fizikális vizsgálat során a testkondíció pontszámát (BCS) és az izomkondíció pontszámát (MCS) is minden esetben fel kell jegyezzük, hiszen idősödő betegeknél nem ritka jelenség az izomsorvadás.
A cachexia bizonyos betegség esetén fellépő fogyásra utal, míg a szarkopénia az izomtömeg-veszteséget jelenti, mint az öregedéssel összefüggő szindrómát, függetlenül a betegségtől, ami az izomtömeg és az erő elvesztését egyaránt jelenti. Ez megnyilvánulhat csökkent ugrásban és fizikai erőben, valamint csökkent aktivitásban és interakciókban. A táplálkozási szokásokban való változtatás ilyen esetben hasznos lehet, pl. az antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag, jól emészthető étrendek, valamint az interaktív játékok, környezetgazdagítás mind segíthetnek a szarkopénia kialakulásának lassításában.

A hidratáltsági állapot felmérése szintén rendkívül fontos, mivel néhány gyakoribb társbetegség, mint például a krónikus vesebetegség, és a cukorbetegség is fokozatos testnedvvesztéssel járhat.

A bőr, a karom és a szőrzet értékelése során különös figyelmet kell fordítani a karmok minőségére, mivel hajlamosak megvastagodni és benőni / túlnőni az idősödő betegeknél, és nagy problémát jelent az ízületi gyulladásosban szenvedő cicák esetében is, itt kifejezetten óvatosan kell a karomvágásnál is eljárni.

A fej vizsgálata magának a fej szimmetriájának megtekintésével kezdődik, majd az orr és a száj vizsgálata magában foglalja az orr körvonalainak tapintását, valamint a fogíny, a garat, a szájpadlás, a nyelvalatti terület, fogak, állkapocs és környékének vizsgálatát is. A szemészeti vizsgálat szintén nagyon nagy szerepet játszik idősödő betegeink mind szemészeti mind szisztémás betegségekkel kapcsolatos kórképek diagnosztikájában.

Minden vizsgálat során meghallgatjuk a mellkast és a szívet, feljegyezzük a szív- és légzésszámot, tapintjuk a pulzust, figyelnünk kell az esetlegesen fellépő szívzörejekre, ritmuszavarokra.

A has / hasi szervek kézzel történő betapintása szintén a fizikális vizsgálat részét képezi, amit az emlőlécek tapintása követ.

Az ortopédiai vizsgálat segíthet azonosítani az ízületek elváltozásait, beleértve azok duzzanatát, a folyadékot, krepitációt, a fájdalmat és a mozgástartományt.

A 10 évesnél idősebb macskák esetében ad kifejezetten lényeges információkat a vérnyomás (BP), így ezt már mi is beiktatjuk betegeink vizsgálatába. A magas vérnyomás kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. Kezelés nélkül a magas vérnyomás súlyos károsodást okozhat a szemekben, a szívben, az agyban és a vesében, amely nem mindig visszafordítható.

🐈‍⬛ Egy kis összefoglaló gyanánt lássunk mik az ajánlott vizsgálatok minimum évente 7-10 éves kor fölötti cicák esetében:

Alap vizsgálatok:

 • Teljes vérkép + alapbiokémia panel
 • TT4
 • Vérnyomás mérés
 • Vizeletvizsgálat
 • Ultrahang

Kiegészítő vizsgálatok:

 • Szívférgesség szűrés
 • FeLV/ FIV teszt
 • B12, Folsav, FeSpl, fruktózamin, NT-pro BNP, SDMA, TLI
 • Vizelet bakteriológia
 • Bélsárelemzés
 • Kardiológia, röntgen

 

🐈 A “kötelezőnek” ajánlott éves vizsgálatokon túl termesztesen vannak árulkodó jelek, amik szükségessé teszi az idősödő cicád mihamarabbi kivizsgálást. A teljesség igénye nélkül, többek közt az alábbiakra gondolok;

 • viselkedés bármilyen korábbi szokástól eltérő változása
 • fogyás
 • étvágytalanság, vagy fokozott étvágy melletti testsúly csökkenés
  nehézkes, fájdalmas rágás
 • kellemetlen szájszag
 • csapzott, ápolatlan bunda / kóros tisztálkodás
 • a szokásostól eltérő válogatósság (pl. egyes eleség típusok kerülése)
 • alomszokás változása (kóros vizeletürítési szokások, fájdalom az alomhasználat során, stb..)
 • alvási szokások megváltozása (fokozott izgatottság/ apátia, kedvetlenség, levertség)
 • hányás/ hasmenés/ szorulás
 • aktivitás változása

🐈‍⬛ Legyen idős cicánk/ betegünk még fontosabb mint bárki, vegyük észre időben a jeleket, hogy mihamarabb tudjunk segíteni ha szükséges! 🐈